1919. május 12. hétfő Nyomtatás E-mail

 

 

1919. május 12. hétfő

 

"RENDELET

A fokozott szénhiányra való tekintettel a villamos égők (lámpák) használatát a legközelebbi napokban redukálni fogjuk. Ezért mindenki jelentse be haladéktalanul minimális villamoségő szükségletét a Csengeni út 6. szám alatti villamos üzletben. A mai naptól kezdve három napig szigorúan tilos a villanyáram használata.

Aki a villamos áramot jelen rendelet tilalma ellenére is használja, forradalmi törvényszék elé kerül.

Nagykanizsa, 1919. május 12.

Termelési biztos"


*  *  *

 

"PARANCS!

Elrendelem, hogy május 13-tól kezdve az általános záróra 9 óra.

Este 10 óra után utcán csakis igazolvánnyal lehet járni. A kapuk este 10 órától reggel 5 óráig zárva tartandók. Egyébként érvényben marad a május 2-án kiadott parancsom.

Budapest, 1919. május hó 12-én.

Haubrich József sk.

karhatalmi főparancsnok”

 

*  *  *

Tízévi fegyházra ítélte Sánta Elek soroksári segédjegyzőt az erzsébetfalvai (pestszenterzsébeti) forradalmi törvényszék.

Még április végén, amikor a románok a Tiszáig nyomultak, Sánta Elek azt újságolta a borbélyműhelyben, miközben borotválták, hogy tudomása szerint a franciák hamarosan bevonulnak Budapestre. A borbélyműhely vendégei közül valaki följelentette a segédjegyzőt, akire rémhírterjesztés miatt szabták ki a tízévi fegyházra szóló büntetést.


*  *  *

 

"KATONAI KÖZLEMÉNY

A váci katonai forradalmi törvényszék lázítás és rémhírterjesztés miatt Bajnok József vöröskatonát 2 havi, Grapka Emil vöröskatonát 1 havi fegyházra ítélte."


*  *  *

 

"KATONAI KÖZLEMÉNY

Kasztner Ignác és Viszt József, a 29. vörösezred katonái, az ezred és a Vörös Hadsereg kötelékéből törlendők, mert nem ütötték meg azt a mértéket, amelyet a proletárhadsereg minden katonájától elvár.”
(191)

 

*  *  *

 

Stromfeld Aurél írta feleségének, az osztrák származású Adrienne asszonynak május 12-én kelt levelében:

"Ma van öt éve, hogy Tőled a távolba mentem, és ezidő óta csak ideiglenesen szürcsölhettem a boldogságból, amelyet mindig érzek, ha veled lehetek. Öt év elveszett, amely alatt én csak mint gép szolgáltam, és nem mint ember éltem...

Fogom-e még veled a béke éveit élni? Ezek a gondolatok dolgoznak fejemben, ezek a gondolatok nyomják lelkemet. Megint három hete vagyok el tőled, és mikor foglak viszontlátni?"

 
< Előző   Következő >