1919. május 24. szombat Nyomtatás E-mail

 

 

1919. május 24. szombat

 

 

 

Az első világháború viszontagságaiban száz- és százezer magyar szakadt el a hazájától, s szóródott szét önhibáján kívül a világban.

 

Sorsuk, hazasegítésük ügye föl sem merült a két forradalom idején. Károlyi Mihály kormányzata éppúgy, mint Kun Béláék uralma, hivatalosan nemlétezőnek tekintette ezt az egész társadalmat érintő gondot. Ezért kivételes a Népszava e napi számában közölt tudósítás:

 

„A háború alatt Kínában internált magyar, ausztriai és német állampolgárokat Rotterdamon keresztül hazaszállítják. A következő hajók hozták vagy hozzák őket legközelebb Rotterdamba: a 720 férfit szállító Atrous gőzhajó, amelynek megérkezését április 30-ra várták, végül a 205 férfit, 108 nőt és 130 gyermeket szállító Anselvius, amelynek május 20-án kellett megérkeznie. A Távol-Keletről érkező magyarok fogadtatása és hazaszállítása ügyében a külügyi népbiztosság megtette a szükséges intézkedéseket."

 

Semmi nyom nem maradt fenn annak tanúsítására, hogy Kun Béla külügyi népbiztossága bármit is tett volna a „Távol-Keletről érkező magyarok hazaszállítása ügyében”.

 

A tanácsköztársaság sajtója soha többé nem tett említést a szülőföldjükre visszasegítendő magyar állampolgárokról.

 

 

*  *  *

 

 

„HIRDETMÉNY

 

A munkaügyi és népjóléti népbiztosság elrendelte, hogy a házbizalmi egyének azonnal állapítsák meg, van-e a házban olyan lakó, aki az utolsó három hét alatt érkezett Oroszországból vagy Galíciából. Az ilyen lakótól a Magyarország területén történt fertőtlenítésre vonatkozó igazolvány felmutatását kell követelni. Akinek ilyen igazolványa nincsen, annak nevét huszonnégy óra alatt be kell jelenteni az egészségügyi karhatalmi osztag parancsnokságának (Gellértkórház), amely az illető fertőtlenítéséről gondoskodik.”

 

 

Tekintettel a romló megélhetési körülményekre, a forradalmi kormányzótanács elnökségi segédhivatalának dolgozóit soron kívül összesen 32.500 korona gyorssegélyben részesítették. (216)

 

 

*  *  *

 

 

„RENDELET

 

Az Országos Központi Árvizsgáló Bizottság rendeletileg szabályozta a fodrász- és borbélyüzletek kiszolgálási díjait.

Az ármegállapítás szerint a beretválás 2 koronába, fésüléssel együtt 2 korona 80 fillérbe kerül, a hajvágás géppel 3 korona 50 fillér, a frizura-hajvágás 5 korona, fejberetválás 6 korona, szakállvágás géppel 2 korona 80 fillér, szakállvágás fazonra 5 korona, gyermekhajvágás géppel 3 korona 50 fillér, frizurával 5 korona, fejmosás 3 korona.

 

Borravaló elfogadása tilos!”

 
< Előző   Következő >