1919. június 21. szombat Nyomtatás E-mail

 

 

 

1919. június 21. szombat

 


E napi sajtóközlemény:

„A Balaton vízszintjének megállapítására vonatkozó munkálatokat folyamatba tették. Kibővítik a Sió medrét és átépítik a zsilipeit. E munkálatok még ez évben befejezést nyernek és nem lesz több olyan árvíz a Balaton mellett, mint 1913-ban és azt megelőző években volt. Azután hajózhatóvá teszik a Siót és átépítik a Balaton összes kikötőit. E szabályozási munkálatok folyamán egy körülbelül 600 lóerejű vízi energiát is nyerünk, aminek óriási a jelentősége gazdasági és különösen világítás szempontjából."

*  *  *

 

Sorok az e napi Népszavából:

„Elvtársaink több oldalról panasszal fordulnak hozzánk, hogy a Margitszigeten nem tudnak egy pohár ivóvízhez hozzájutni. A proletár gyermekeivel kimegy a szigetre, hogy egy kis levegőhöz jusson., a gyermek szomjas lesz, megéhezik és ha nem juthat hozzá sem. ivóvízhez, sem ennivalóhoz, akkor a  kirándulás inkább gyötrelem, mint fölüdülés."

*  *  *


„KÖZLEMÉNY

A közellátási népbiztosság közli, hogy a június hó 21-tól 30-ig terjedő ciklus Budapesten és a Budapest környékéhez tartozó községekben zsírtalan. Az erre az időszakra szóló zsírjegyek tehát sem zsírra, sem margarinra nem válthatók be egyelőre. A beváltás idejéről a közellátást népbiztosság külön értesíti majd a  közönséget."

*  *  *

 

Értesítés az Egri Vörös Újság e napi számában:

„Értesítjük a város lakosságát, hogy ma reggel 7 órakor a húspiacon kis mennyiségű hal kerül eladásra. Ezen halból azokat kívánjuk részesíteni, akik a múltkori húskiosztáskor sem halat, sem húst nem kaptak.

A halat a 4. számú jegy első számú szelvényére fogják kiszolgálni, húsjegyenként 25 deka mennyiségben. Egy kilogramm hal ára 24 korona.

Közellátási szakosztály.”

*  *  *

 

Ezen a napon csak egy kifizetés volt az Írói Direktórium pénztáránál:

Faragó Miklósnak utaltak 600 koronát „Wer ist Proletar?" című írásáért. (334)

*  *  *

 

Bírósági hír az Esztergomi Népszavából:

„Az esztergomi forradalmi törvényszék Machouich Gyula esztergomi kanonokot és egyházmegyei tanfelügyelőt a tanácsköztársaság rendeletének be nem tartása miatt a vád és a védelem meghallgatása után háromhavi elzárásra és 10.000 korona pénzbüntetésre ítélte. A törvényszék azonban, a vádlott büntetlen előéletére, valamint a tárgyalás során tanúsított teljes megbánó viselkedésére való tekintettel az elzárásra vonatkozó ítéletét egy évre felfüggesztette."

*  *  *


Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében, a Duna-Tisza közén tömegesen vállalkoztak a parasztok a tanácshatalom megdöntésére. Különösen a Duna bal partján, Dömsöd és Kalocsa között nyúltak sokan fegyverhez.

Teljes hírzárlat mellett a budapesti vörös vasasezredet küldték az ellenforradalmi zendülés leverésére. Az ezred parancsnoka Fehér Imre ezredes, hivatásos katona volt. Szabályos ütközetben kellett megtörni az elszántan védekező paraszti szabadcsapatok ellenállását.

Ide igyekezett Szamuely különvonata is, az előnyomuló vörös vasasezred nyomában hiénaként haladva. Soltig jutott el, ahol megállásra kényszerült a különvonat, mivel az ellenforradalmárok fölszedték a síneket. Szamuely addig sem akart tétlenkedni, amíg megjavítják a pályatestet. Leguríttatta a szerelvényről az olajzöld királyi gépkocsit és testőreinek kíséretében visszaautózott Tass községbe. Itt már a felülkerekedett vörösök őrizték az elfogott zendülő parasztokat.

Kettőt közülük, - Vörös István és Kovács István szalkszentmártoni földműveseket - rögtön kötél általi halálra ítélt Samuely.

Az ítéletet a Lenin-fiúk egyik felettese, Kerekes Árpád hajtotta végre.

Segítségére volt a hóhérlásban Szamuely egyik testőre, a bivalyerős Somogyi János.

Kerekes Árpád túl magasra erősítette a hurkos kötelet, s nem tudta az áldozat nyakába akasztani, - erre Somogyi János beledöfte a szuronyt Kovács István oldalába, így emelte meg, hogy Kerekes felakaszthassa.

 
< Előző   Következő >