1919. június 19. csütörtök, Úrnapja Nyomtatás E-mail

 

 

 

1919. június 19. csütörtök, Úrnapja

 

Mivel elvben vallásszabadságot hirdetett a tanácsköztársaság, hivatalosan nem tagadhatta meg a katolikusok úrnapi körmenetét.


A budai hívők is körmenetben vitték utcára az oltáriszentséget.
Szertartásukat botrányba fullasztották mind a Várban, mind a Krisztina városban.
Fenn a Várban egy Preisz Leó nevezetű vallásgyűlölő a körmenet közepébe rontott és leköpdöste az ornátusos pap kezében tartott oltáriszentséget. A jelenet kizökkentette az ájtatosságából a híveket.

Preisz Leót ugyan meg tudták védelmezni a vörösőrök a lincseléstől, de a házakat borító kommunista dekorációkat, vörös lobogókat nem. Ezeket leszaggatták, darabokra tépték. Válaszul a kommunisták pártján lévő állítólagos járókelők verni kezdték a híveket, egy templomi lobogót megkaparintottak és elégettek. Végül a vörösőrség állította helyre a rendet.

*

Súlyosabb következményekkel járt a krisztinavárosi körmenet botrányba fullasztása.

Rendben, vallásos éneket zengve vonult a Krisztina körúton a szentségkísérők sokasága. Valaki váratlanul a magyar nemzeti himnuszt kezdte énekelni. A példát azon nyomban követte az egész körmenet.

Mintha csak erre vártak volna a járda szélén hosszan sort álló vörösőrök. A menet közé rontottak, ütéssel, fenyegetéssel, taszigálással akarták elhallgattatni a hívőket.

Perceken belül a helyszínen termett Cserny József egy csapat vörös terrorista élén. A teherautókról egyenesen a tömegbe ugráltak. Sűrű lövöldözéssel kergették szét a hívőket. Sokan megsebesültek a zűrzavarban, dr. Dénes Arthur ügyvéd halálos lövést kapott.

Soha nem derült ki, hogy provokációból (!) kezdték-e énekelni a himnuszt, avagy jóhiszemű ötletből. Tény, hogy letartóztattak tizenhat vallásos személyt, köztük Krizsán plébánost is.

Őrizetbe vették az oltáriszentséget meggyalázó Preisz Leót is. Hathavi felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Nem a vallásos érzelmek súlyos megsértéséért, hanem közbotrányokozásért.

Enyhítő körülménynek tudta be a forradalmi törvényszék, hogy Preisz Leó túlfűtött világnézeti indulatában követte el tettét!

(331)

 
< Előző   Következő >