1919. július 18. péntek Nyomtatás E-mail

 

 

 

1919. július 18. péntek„FELHÍVÁS

A budapesti szocialista kommunista párttitkárság a munkásság legértékesebb elemeiből elsőrendű agitátorokat óhajt képezni. E célból felhívja a megyei és járási politikai megbízottakat, hogy lehetőleg földmunkás elvtársakat küldjenek ki, akiknek díjtalan ellátásáról a párttitkárság gondoskodik."


*  *  *


„PARANCS

Megparancsoljuk, hogy Eger városának minden házára a vörös lobogót a mai naptól kezdve a házbizalmiak kitűzzék. Azon házakban, hol házbizalmi nincs, a szomszédos ház bizalmija felelős azért, hogy a vörös lobogó 24 órán belül kitűzessék.

Azon házak bizalmijait, melyeken 24 óra múltán a vörös lobogó nem lesz kitűzve, azonnal forradalmi törvényszék elé állítjuk.

Molnár Dániel a vörösőr kerület parancsnoka

Jackwerth Ede Kormányzótanácsi biztos."

 

*  *  *

 

„KÖRÖZÉS

Schleichkorn Jakab törökbálinti lakos a kiskunhalasi Munkástanáccsal folytatott megbeszélések után elvállalta különböző szükségleti cikkek szállítását, a cikkek beszerzésére 400.000 koronát vett fel és azóta nem jelentkezett.

A vörösőrség országos főparancsnoksága elrendelte Schleichkorn országos körözését.” (430)

 

*  *  *

„MOST JELENT MEG:

Napóleon (dráma három fölvonásban)

Írta: Pogány Schwartz József

Ára 9 korona.

Kapható a Magyarországi Szocialista Párt könyvkiadó hivatalában: Budapest, VIII. Szentkirályi utca 30., a Népszava könyvkereskedésében: VII. Erzsébet körút 40., a Vörös Újság könyvkereskedésében: VIII. József körút 5. és az összes árusítóknál.”

 

*  *  *

A Népszava e napi száma közölte:

„Böhm Vilmos hadsereg-főparancsnok Budapestről Bécsbe érkezett politikai küldetésben és járt a magyar követségen is. Ezután automobilon elutazott Bécsből, de mielőtt még a határhoz érkezett volna, visszafordult és újból Bécsbe jött.”

 

*  *  *

 

Éjjel 22 és 24 óra között zárt, tágas személyautóval indultak őrizetbe venni Ferry Oszkár nyugalmazott csendőr altábornagyot és a két csendőr alezredest, Borhy Sándort és Menkina Jánost.

A Chlepkó Hantos Ede utasítását végrehajtó politikai nyomozók, Bonyháti Tibor és Radányi Kornél magukkal vitték a nagy fizikai erővel rendelkező Bartalos István és Pető István terrorlegényeket arra az esetre, ha a letartóztatandók ellenkezése miatt testi kényszert kell alkalmazni.

A halálra szántak lakása előtt csendben megálltak. Az autóban maradtak a nyomozók, az őrizetbe vételt a terrorlegények végezték el. Otthon találták mindhárom személyt. A legkisebb nehézség nélkül foglyul ejtették őket és éjfélig be is érkeztek velük a terroristák Mozdony utcai körletébe.

 

*  *  *

  0719ukran.jpg

Iszai Junkelsohn és Grigorij Jefimov, magukat igazi bolsevikoknak mondó ukrán tisztek különvonatukkal Miskolcon tartózkodva arról próbálták meggyőzni a magyar Vörös Hadsereg kötelékébe tartozó orosz zászlóalj katonáit, hogy ne harcoljanak Kun Béláért, mert az lepaktált a szociáldemokratákkal és elárulta a tiszta bolsevik ügyet.

Junkelsohn és Jefimov arra akarta rábeszélni az orosz internacionalistákat, hogy térjenek haza Oroszországba és ott folytassák küzdelmüket Lenin vezetésével.

18-án Miskolcra érkezett Kagan Henrik kolozsvári orvos, Kun Béla régi ismerőse, Korvin Ottó közeli bizalmasa, aki kulcsszerepet játszott a Kommunisták Magyarországi Pártja megalapításában, de fontosságával ellentétben mindvégig a névtelenség homályában maradt.

Kagan Henrik riadóztatta Iszai Junkelsohnt és Grigorij Jefimovot, hogy azonnal induljanak különvonatukkal Budapestre, mert ott már együtt van a Kun Bélával elégedetlenek csoportja és készek a legerélyesebb diktatúra bevezetésére.

A megalkuvó Kun Bélát el kell tenni láb alól és helyette a mellőzött Szamuely Tibort kell a fő hatalmi posztra segíteni.

Ez a szélsőbalos csoport az Országház felsőházi üléstermében gyülekezett. A résztvevőkhöz tartozott többek között Szaton Rezső, Englander Frigyes, Chlepkó Hantos Ede és természetesen Kagan Henrik. Meg akarták nyerni a szélsőségekre mindig kapható Cserny Józsefet is, de a terrorkülönítményesek parancsnoka csatlakozás helyett tájékoztatta Kun Bélát, hogy miféle szándékkal gyűléseznek a radikálisok az Országházban.

A mit sem sejtő puccsisták javában tanácskoztak 18-án a késő esti órákban a felsőházi ülésteremben, amikor Korvin Ottó megjelent közöttük és a Cserny-féle terroristák segítségével letartóztatta a szervezkedés vezetőit, köztük a két ukrán tisztet és Kagan Henriket.

Mint kiderült, Chlepkó Hantos Ede, a vörösőrség országos politikai vezetője színlelésből tartott a puccsistákkal, hogy személyesen szerezzen bizonyítékot a leleplezésükhöz.

 

 
< Előző   Következő >