1919. április 10. csütörtök Nyomtatás E-mail

 

 

 

1919. április 10. csütörtök

 

 

Napi hírek a Népszavából:

 

A hónapok óta bezárt iskolákat csütörtökön kinyitja a vörös tavasz és bevonul a tantermekbe a proletár világfelfogás szelleme. Az iskolavezetők ismertetni fogják a tanulókkal a nagy átalakítást, majd sorra kerülnek a Forradalmi Kormányzótanács eddig kiadott rendeletei, amelyeket a tanítók hű szellemben fognak megértetni növendékeikkel.”

 

„A szociális termelés népbiztossága rendelete értelmében a vonós hangszerekre való húrokat minden üzletben és raktárban 1919. április 8-iki állapot szerint azonnal leltározni kell. A leltárban föl kell tüntetni a húrok pontos megnevezését, mennyiségét és hogy milyen hangszerekhez valók. A leltárt az üzlet (volt) tulajdonosa és a munkástanács (bizalmi testület) tagjai írják alá. Vonós hangszerhez való húrt csak a leltározás befejezése után és csak vásárlási engedély alapján lehet árusítani. Engedélyt csak a zeneszövetség tagja kaphat és csak akkor, ha a zeneszövetség a szükségletet igazolja.

Minden húreladásról könyvet kell vezetni.”

 

 

*  *  *

 

 

Annak, hogy az olvasztott disznózsír árát kilónként 16 koronában, a zsírszalonna árát pedig 13 koronában állapították meg, csak elméleti jelentősége volt, mert zsiradékot egyáltalán nem lehetett szabadon vásárolni.

 

 

*  *  *

 

 

„Eötvös Lóránd, a nagyhírű fizikus, egyetemi tanár 71 éven korában hosszú betegeskedés után meghalt Budapesten” - tudatta a lehető legrövidebben a hivatalos kommüniké.

 

 

*  *  *

 

 

Tények a fővárosi mentők naplójából:

 

Dr. Bossányi Béla és felesége nem mertek otthon maradni éjszakára, mert napközben vöröskatonák látogatták meg őket fenyegető fellépéssel. A Gellért Szállóba mentek aludni. Bossányi doktor magának is, feleségének is húsz centigramm morfiumot fecskendezett be. Reggel, amikor rájuk találtak, a mentősök már eredménytelenül kísérelték meg visszahozni őket az életbe koffein- és kámforinjekciókkal.

 

A József korút és Baross utca sarkán Happert Mária húszéves egyetemista kísérelt meg öngyilkosságot az akkori idők hírhedt szerével, a szublimátoldattal.

 

A Síp utca 15-ben Juhász Mariska huszonhat éves ápolónő arsotomin méreggel akart véget vetni az életének.

 

Petzkó Mária huszonhat éves szakácsnő attól remélt halált, hogy leugrott az ügyészségi fogház második emeletéről.

 
< Előző   Következő >